Publicatie

A Spectator is an Artist Too

Hoe mensen naar kunst kijken

A Spectator is an Artist Too is het allereerste boek dat toont hoe mensen in musea kunst kijken en beleven, aan de hand van foto’s van museumbezoekers zelf. De publicatie toont en becommentarieert hoe kunstmusea veranderen en hoe museumbezoekers  zich steeds vrijer en creatiever gaan gedragen. Kunstenaars creëren, maar wij – het publiek – maken het werk af. Het boek is samengesteld en geschreven door Johan Idema, gebaseerd op een unieke selectie uit de honderdduizenden foto’s die museumbezoekers wereldwijd de afgelopen jaren online publiceerden. 

Een inspirerend en prikkelend visueel essay
A Spectator is an Artist Too 
is een inspirerend én prikkelend visueel essay over het publiek als co-creator van de kunstervaring. Of we nu worden geïnspireerd, geraakt of uitgedaagd – onze reactie maakt deel uit van het kunstwerk. Het boek toont en becommentarieert een nieuwe generatie museumbezoekers, de groeiende invloed van social media en de opkomst van een nieuwe categorie kunst waarin publiek zich kan onderdompelen en kan participeren.

Een kantelpunt in museumbezoek
Het boek signaleert, in beeld en commentaar, ook een kantelpunt: het gaat steeds minder om de kunst zelf en steeds meer om de belevenis rondom de kunst. Museumbezoek is zo populair en onbevangen geworden, en tegelijkertijd zo vrijblijvend, dat het de vraag oproept wanneer een museumbezoek geslaagd is. De vele foto’s die museumbezoekers online publiceren bieden inzicht in hoe mensen kunst (willen) beleven en laten ook kansen zien om bezoekers beter te betrekken.

De toeschouwer maakt het werk af
A Spectator is an Artist Too nodigt uit om anders naar musea te kijken, door bezoekers als onderdeel van de kunst te beschouwen. Immers, pas met de blik, reactie en het gedrag van bezoekers krijgt kunst betekenis. Door werken en hun toeschouwers in samenhang te beschouwen, biedt het boek inzicht hoe kunst en kijker soms onverwacht veel met elkaar te maken hebben, elkaar nodig hebben en hoe musea als intermediair mensen en kunstwerken betekenisvol kunnen verbinden.

Bestel A Spectator is an Artist Too hier. 

A Spectator is an Artist Too (Engelstalig) wordt uitgegeven door BIS Publishers en is mede mogelijk gemaakt door het Jaap Harten Fonds. Erik Kessels, directeur van het communicatiebureau KesselsKramer, schreef het voorwoord. Het boek is het vervolg op de bestseller How to Visit an Art Museum (2014), die inmiddels in tien talen is verschenen.

 

 

‘De Instagramgeneratie wil niet alleen kijken’: lees hier een artikel in Trouw over de publicatie

‘Expert in kijken’: lees hier een artikel in Parool over de publicatie

‘Een genadeloze selfie van de moderne kunstkijker’: lees hier een recensie door Jeroen Junte van DesignDigger

‘Fijn lees- en kijkboek over de zelfzuchtige mens’: lees hier een artikel in het Eindhovens Dagblad over de publicatie