Publicatie

A Spectator is an Artist Too

Hoe mensen naar kunst kijken

Kunstenaars creëren, maar wij – het publiek – maken het werk af. De publicatie A Spectator is an Artist Too brengt in beeld hoe museumbezoekers anno 2020 kunst bekijken en beleven. Of we nu worden geïnspireerd, geraakt of uitgedaagd – onze reactie maakt deel uit van het kunstwerk.

A Spectator is an Artist Too is het eerste boek dat laat zien hoe mensen in musea kunst kijken en beleven, aan de hand van foto’s van museumbezoekers zelf. De publicatie toont en becommentarieert hoe museumpubliek wereldwijd zich de afgelopen tien jaar steeds vrijer en creatiever – sommigen zeggen onbenulliger – is gaan gedragen.

De fascinerende foto’s van museumbezoekers laten onmiskenbaar zien hoe kunst kijken in het museum verandert. De beelden tonen een nieuwe generatie museumbezoekers, maar ook de toenemende invloed van social media en de opkomst van een nieuwe categorie kunstwerken, waarin publiek zich kan onderdompelen en kan participeren”, aldus Johan Idema, auteur van het boek.

A Spectator is an Artist Too is gebaseerd op inventarisatie van tienduizenden foto’s die museumbezoekers wereldwijd de afgelopen tien jaar online publiceerden. De publicatie presenteert een selectie van de meest aansprekende en opmerkelijke beelden van bezoekers die kunst beleven, onder meer door werken te imiteren, ermee op de foto te gaan, erbij protesteren of zichzelf onderdeel ervan maken.

Een kantelpunt in museumbezoek
Het boek signaleert, in beeld en commentaar, ook een kantelpunt: het gaat steeds minder om de kunst zelf en steeds meer om de belevenis rondom de kunst. Museumbezoek is zo populair en onbevangen geworden, en tegelijkertijd zo vrijblijvend, dat het de vraag oproept wanneer een museumbezoek geslaagd is. De vele foto’s die museumbezoekers online publiceren bieden inzicht in hoe mensen kunst (willen) beleven en laten ook kansen zien om bezoekers beter te betrekken.

De toeschouwer maakt het werk af
A Spectator is an Artist Too nodigt uit om anders naar musea te kijken, door bezoekers als onderdeel van de kunst te beschouwen. Idema: ‘De kunstenaar creëert, maar de toeschouwer maakt het werk af. Pas met de blik, reactie en het gedrag van bezoekers krijgt kunst betekenis.” Door werken en hun toeschouwers in samenhang te beschouwen, biedt het boek inzicht hoe kunst en kijker soms onverwacht veel met elkaar te maken hebben, elkaar nodig hebben en musea als intermediair mensen en kunstwerken betekenisvol kan verbinden.

A Spectator is an Artist Too verschijnt op 1 oktober (Engelstalig, BIS Publishers). Erik Kessels, directeur van het communicatiebureau KesselsKramer, schreef het voorwoord. Het boek is het vervolg op de bestseller How to Visit an Art Museum (2014), die inmiddels in tien talen is verschenen