Project

Luisterroute in Beelden aan Zee

De audiotour opnieuw uitgevonden

Op 7 maart lanceert museum Beelden aan Zee een luisterroute met presentatrice Isolde Hallensleben. De luisterroute, een initiatief van Johan Idema, is een innovatieve audiotour, waarmee bezoekers een non-stop geluidswandeling van een uur door het museum maken. Met verhalen, interviews en muziek leidt Isolde Hallensleben de bezoekers door het hele gebouw en zelfs erbuiten. Hierbij komen de historie en architectuur van het museum, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien, allemaal aan bod. De luisterroute wordt verkocht aan de kassa van Beelden aan Zee of is als app te downloaden via de App Store of Google Play. 

Wat is een luisterroute?
Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers,  historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van het verhaal, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Waar gaat de luisterroute over?
Presentatrice Isolde Hallensleben geeft in de luisterroute haar persoonlijke en verrassende impressie van Beelden aan Zee. Zo vertelt ze over de Liggende Venus, het favoriete beeld van het publiek, ze bevoelt samen met een slechtziende het beeld de Sirenen en ze laat je zelfs de kamer van de directeur van het museum zien. Ook anderen doen in de luisterroute hun verhaal. Zoals Wim Quist, de architect van het museum, die vertelt waarom hij het museum bijna onzichtbaar in de duinen heeft ontworpen en Remco Campert, die een gedicht voordraagt dat hij speciaal voor het museum schreef. Directeur Jan Teeuwisse komt zelf ook aan bod, hij vertelt over het beeld van zijn vader dat in het museum staat.

Ook luisterroutes in andere Nederlandse musea
In 2013 lanceerde het Fries Museum als eerste museum in Nederland een luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal. De bezoekers van het Fries Museum hebben deze luisterroute zeer positief ontvangen: uit onderzoek blijkt dat bezoekers die een luisterroute doen het museum hoger waarderen. Ook het Van Abbemuseum heeft een luisterroute met theatermaker Lucas de Man en de Kunsthal Rotterdam met cabaretier Mike Boddé.

“Met de luisterroute maken musea een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door financieel garant te staan.

(foto: Jouk Oosterhof)