Publicatie

Beyond the Black Box and…

Hoe cultuurgebouwen anders te ontwerpen

Nederland (ver)bouwt honderden musea en theaters, maar de vernieuwing om deze cultuurgebouwen fundamenteel te verbeteren blijft achterwege. Onze musea en theaters blijven daardoor dichte dozen: introverte, monofunctionele en op elkaar lijkende gebouwen. Ter lering en inspiratie laat ‘Beyond the Black Box and the White Cube’ zien hoe het ook anders kan. De publicatie, geschreven door Johan Idema en Roel van Herpt, is gebaseerd op onderzoek naar meer dan 250 musea en theaters wereldwijd.

Waarom bestaan er geen theaters met etalages waarin, zoals bij de Bijenkorf, verleidelijke minidecors tonen wat er binnen wordt verkocht? Waarom zie je in restaurants steeds vaker hoe de koks de gerechten bereiden, maar presenteren musea hun kunst en erfgoed alleen als eindproducten? Deze vragen vormen de aanleiding voor ‘Beyond the Black Box and the White Cube.’

Vernieuwing van het museum- en theatergebouw levert cultuurgebouwen op die laagdrempeliger, educatiever, aantrekkelijker, veelzijdiger en zichtbaarder zijn voor het publiek. Zo is bij het nieuwe Wyly Theatre in Dallas de theaterzaal zelf direct vanaf de straat zichtbaar én toegankelijk. Tate Modern in London heeft nog vóór de kassa een openbare ontvangstruimte om te verblijven en gratis tentoonstellingen te bewonderen.

Met de vele internationale voorbeelden toont het boek hoe musea en theaters transparantere instellingen kunnen zijn, meer als publieke verblijfsplek kunnen fungeren en ze hun gebouw als marketinginstrument kunnen inzetten. Ook laat de publicatie zien hoe musea en theaters de publieke ruimte in een stad kunnen verlevendigen, ze hun depots kunnen openstellen en de diversiteit van hun gebouw kunnen vergroten.

“A must to get inspired.”
(Edwin Jacobs, executive director Centraal Museum)

“This important book shows that we can and must do it differently.”
(Jan Zoet, executive director Rotterdamse Schouwburg)