Cultuurcampus Rotterdam-Zuid

Een plan voor een nieuwe cultuurinstelling op Rotterdam-Zuid


Moet het een museum worden, een theater, een festivalterrein of nog iets veel vernieuwenders? De gemeente Rotterdam heeft Johan Idema gevraagd om een plan te ontwikkelen voor de culturele invulling van de ambitieuze Cultuurcampus op Rotterdam-Zuid, dat onderdeel vormt van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Idema stelde een plan op voor PLAY, een plek voor hoogwaardige belevingstentoonstellingen, elk gewijd aan een actueel maatschappelijk thema, zoals identiteit, macht of technoliefde.

De Cultuurcampus op Rotterdam-Zuid is een initiatief van Codarts, Hogeschool Rotterdam (inclusief Willem de Kooning Academy), Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam. De beoogde locatie is Charloisse Hoofd. De Cultuurcampus zal ook plek bieden aan een nieuwe, innovatieve cultuurinstelling die het profiel en aantrekkingskracht van de campus sterk mede bepaalt. Johan Idema ontwikkelde meerdere concepten voor deze cultuurinstelling en werkte het voorkeursconcept ‘PLAY’ uit tot een plan.

Het publiek als deelnemer
PLAY is geboren uit de gedachte dat passief toeschouwerschap, het kijken zoals dat in musea en theaters gebeurt, steeds minder aantrekkelijk is voor bezoekers. In de toekomst draait impactvol cultuurbezoek eerder om participatieve ervaring: activiteiten waarbij publiek eerder deelnemer dan toeschouwer is, waar je kan meedoen en door spel, interactie en beleving meer betrokken raakt en beter tot inzichten komt. Rotterdam, een stad van doeners, met een decennialange traditie als proef-tuin voor vernieuwing, vormt onmiskenbaar een vruchtbare voedingsbodem voor PLAY.

Grootschalige, laagdrempelige belevingstentoonstellingen
PLAY presenteert grootschalige manifestaties die elk gewijd zijn aan een actueel maatschappelijk thema, zoals identiteit, macht of technoliefde. De manifestaties duren één jaar en bestaan uit een grootschalige, laagdrempelige belevingstentoonstelling met een stevige randprogrammering van voorstellingen, debatten en experimenten. Hoogwaardige belevingstentoonstellingen die zich richten op een breed publiek zijn zeldzaam in Nederland. Dit type activiteit is ervaringsgericht − eerder fysiek dan digitaal – en houdt het midden tussen tentoonstelling, spel en experience. Bezoekers zijn eerder deelnemer dan toeschouwer.

PLAY biedt cultuur niet alleen ter ontspanning en vermaak, maar ook ter begrip en reflectie op de grote thema’s in het leven. Het actief betrekken van publiek leidt tot een hoge impact qua inzicht en bewustwording van actueel maatschappelijk thema. Zo draagt PLAY bij aan de geestelijke groei en bloei van bewoners en is het van betekenis voor Rotterdam-Zuid, Rotterdam als geheel en voor Nederland.