Project

De Grote Kunstshow 2016

Nog theatraler en nu ook in Rotterdam

De vorige edities van De Grote Kunstshow in 2013 en 2014 waren een groot succes. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant. Dit succes is de aanleiding voor een ambitieus vervolg in de Stadsschouwburg Amsterdam en een exclusieve herneming in de Rotterdamse Schouwburg tijdens de Art Rotterdam Week.

De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst op een theatrale manier tot leven. Het klassieke museummodel wordt omgedraaid, museumbezoekers wandelen niet door zalen, maar krijgen als theatertoeschouwer comfortabel in hun stoel kunst voorgeschoteld. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man (AVROTROS Kunstuur) presenteert De Grote Kunstshow, hij gaat met het publiek in gesprek, prikkelt hen met vragen en onverwachte gedachten en maakt er tegelijkertijd een lichtvoetig geheel van. Een tiental kunstwerken zal ten tonele worden gevoerd. Met voordrachten, interviews, monologen en muziek worden ze van een nieuwe ervaring voorzien.

Voor de derde editie van De Grote Kunstshow wordt een selectie gemaakt uit de KRC Collectie. Deze bijzondere privecollectie van verzamelaar Rattan Chadha (oprichter van kledingmerk Mexx en hotelketen CitizenM) is normaliter niet voor publiek toegankelijk. In 2016 vindt voor de eerste keer ook De Kleine Kunstshow plaats, een speciale versie van De Grote Kunstshow gericht op Kleine Mensen (kinderen).

De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. De Grote Kunstshow 2016 is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Rotterdam Festivals, de gemeente Rotterdam. De Kleine Kunstshow is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en SEC. 

5 februari, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote Zaal: De Kleine Kunstshow (besloten)
6 februari, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote Zaal: De Grote Kunstshow
13 februari, Rotterdamse Schouwburg, Grote Zaal: De Grote Kunstshow (onderdeel van Art Rotterdam Week)

(foto Ernst van Deursen)

Tien minuten kijken naar een kunstwerk (NRC)

Museumbezoek misschien wel oppervlakkiger dan ooit (SSBA Salon)

Kunstshow in het theater als sociaal event (Het Parool)

Reportage over De Kleine Kunstshow (Nieuws & Co, radio 1)