Project

Grote Kunstshow X Bas Kosters

Shows in Arnhem, Utrecht en Amsterdam

De Grote Kunstshow brengt de ontwerpen van modeontwerper en kunstenaar Bas Kosters deze zomer naar het theater. In een anderhalf uur durende voorstelling wordt het kleurrijke en geëngageerde oeuvre van Bas Kosters theatraal tot leven gewekt. De Vlaamse presentator Lucas De Man presenteert deze bijzondere show met muziek, monologen, interviews en heel veel mode. De Grote Kunstshow met Bas Kosters wordt in 2021 opgevoerd in het Stadstheater Arnhem, Internationaal Theater Amsterdam en de Stadsschouwburg Utrecht.

Al jaren brengt De Grote Kunstshow beeldende kunst in een unieke voorstelling naar het theater. Initiatiefnemer Johan Idema: De Kunstshow zet het klassieke museummodel op zijn kop. Wij presenteren kunstwerken in een anderhalf uur durende voorstelling met acts die verrassen, prikkelen en vermaken. Dit zet mensen aan tot een andere manier van kijken. Bas Kosters verdient een eigen editie van De Grote Kunstshow, omdat hij Nederlands meest uitgesproken modeontwerper is. Als kunstenaar heeft hij een herkenbare eigen stijl en verwerkt hij maatschappelijke en sociale kwesties in zijn werk.

Een prikkelende Kunstshow
Op het podium worden met licht, muziek, monologen, mode, illustraties en interviews  hoogtepunten uit Kosters multidisciplinaire oeuvre gepresenteerd. Fascinaties van Bas Kosters zoals genderidentiteit, schoonheidsidealen, overconsumptie, kwetsbaarheid en erotiek zijn ideale ingrediënten voor een enerverende Kunstshow. Presentator Lucas De Man betrekt het publiek bij de Kunstshow en prikkelt hen met zijn onverwachte gedachten. Na afloop van de voorstelling krijgt het publiek de kans om op het podium de werken van dichtbij te zien in een tentoonstelling van de gepresenteerde kunstobjecten.

Over Bas Kosters
Bas Kosters (1977) is een Nederlandse modeontwerper en kunstenaar bekend om zijn overrompelende, eigenzinnige beeldtaal. Kosters is een multidisciplinair talent en beschouwt mode als een van zijn ‘talen’, naast illustraties, schilderijen, poppen, wandkleden en ander grafisch werk. Kosters won in 2003 de Robijn Fashion Award met zijn afstudeercollectie en richtte in 2005 de Bas Kosters Studio (BKS) op. Daarna ontving hij diverse awards en kreeg hij in 2016 een overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum Arnhem. In 2018 ontving hij het prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium (2018).

De Grote Kunstshow
De Grote Kunstshow brengt sinds 2013 beeldende kunst en vormgeving op theatrale wijze voor het voetlicht. Ooit bedoeld als eenmalig event, groeide de Kunstshow uit tot een geliefd en succesvol format. De afgelopen jaren vonden Kunstshows plaats in diverse theaters, met werken uit collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Frans Hals Museum en de Rabobank Kunstcollectie.

De exacte data van De Grote Kunstshow met Bas Kosters worden binnenkort bekend gemaakt op www.kunstshow.nl

De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met Studio Bas Kosters, Musis & Stadstheater Arnhem, Internationaal Theater Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht en het Centraal Museum. Deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNG Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland

foto: Marc Deurloo