Project

De Grote Kunstshow 2013

Het theater voor één avond museum

Tijdens De Grote Kunstshow is de Stadsschouwburg Amsterdam voor één avond museum. Op het podium van de Grote Zaal vertellen kunstwerken hun verhaal. Want of het nou om de waarheid, een interpretatie of fantasie gaat, achter elk kunstwerk gaat een wereld schuil. Johan Idema ontwikkelde het concept voor De Grote Kunstshow en produceerde deze in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Grote Kunstshow benut het theater om beeldende kunst op een andere, aansprekende manier voor het voetlicht te brengen. Zo wil het de toegankelijkheid en belevingswaarde van kunst vergroten. Met licht en geluid, drama en verstilling, gesprek en monoloog presenteren de kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd op het werk, hun verhaal. Pikzwarte schilderijen, beeldschone foto’s, ontregelende performances, gigantische sculpturen, het komt allemaal voor in De Grote Kunstshow.

“Met deze avond draaien we het klassieke museummodel om. Je wandelt niet als museumbezoeker door zalen, maar krijgt als theatertoeschouwer comfortabel in je stoel kunst voorgeschoteld”, aldus initiatiefnemer Johan Idema. De Grote Kunstshow, onderdeel van de serie Expanding Theatre van de Stadsschouwburg, vond plaats op vrijdag 29 november, voorafgaand aan Amsterdam Art Weekend en RijksakademieOPEN2013. De ‘kunstvoorstelling’ werd op één avond drie keer opgevoerd, met kunstwerken afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie.

  • Lees hier de recensie van de Volkskrant
  • Lees hier de recensie van Art Update
  • Luister hier hoe het kunstwerk Citoyen du Monde van Mescha Gaba tijdens De Grote Kunstshow werd gepresenteerd