Project

Oude Kerk lanceert luisterroute

De audiotour opnieuw uitgevonden

Op 11 april 2016 lanceert de Oude Kerk in Amsterdam een luisterroute met actrice Halina Reijn. De luisterroute, een initiatief van Johan Idema, is een innovatieve audiotour, waarmee bezoekers een non-stop geluidswandeling van een uur door de kerk maken. Met verhalen, interviews en muziek leidt Halina Reijn de bezoekers door het hele gebouw. Hierbij komen de historie en architectuur van de kerk, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien, allemaal aan bod. De luisterroute is gratis verkrijgbaar bij de Oude Kerk of via www.oudekerk.nl.

Wat is een luisterroute?
De luisterroute vertelt verrassende verhalen over de kerk én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele gebouw en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met medewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van het verhaal, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute geschikt voor een breed publiek.

Waar gaat de luisterroute in de Oude Kerk over?
In de luisterroute geeft actrice Halina Reijn een verrassende impressie van de Oude Kerk. De bezoeker ontdekt het huisje van mevrouw Bijtelaar, hoort over de kapel waar Rembrandt in ondertrouw ging, over de vrouw die haar pantoffel naar Maria gooide en over de relatie tussen de Kerk en de omringende raamprostitutie. Naast Halina Reijn doen ook andere betrokkenen in de luisterroute hun verhaal. Zo is er een ‘ontmoeting’ met kunstenaar Sara Vrugt, die een bijzonder project met de kerkstoelen uitvoerde. Je hoort oud-prostituee Mariska Majoor, die vertelt over de oorsprong van de prostitutie op de Wallen. En ten slotte vertelt directeur Jacqueline Grandjean over de Japanse kunstenaar Atzu die een kunstwerk op het dak van de kerk maakte.

Ook luisterroutes in Nederlandse musea
In 2013 lanceerde het Fries Museum als eerste museum in Nederland een luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal. De bezoekers van het Fries Museum hebben deze luisterroute zeer positief ontvangen: uit onderzoek blijkt dat bezoekers die een luisterroute doen het museum hoger waarderen. Ook het Van Abbemuseum lanceerde een luisterroute met theatermaker Lucas de Man, de Kunsthal Rotterdam met cabaretier Mike Boddé en museum Beelden aan Zee met presentatrice Isolde Hallensleben.

“Met de luisterroute maken musea een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal”, aldus initiatiefnemer Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes. Het Mondriaan Fonds maakte de luisterroute in de Oude Kerk mede mogelijk.

(foto: Jouk Oosterhof)