Het beest in ons

Wat dieren ons leren over de uitdagingen van onze tijd


Het beest in ons combineert erfgoedobjecten (in dit geval dieren) met (hyper)actuele thema’s uit onze samenleving – denk aan het zeepaardje en mannelijke zwangerschap, de luiaard en mindfulness en de goudfazant en gendertransitie.

Het beest in ons voorziet vijfentwintig dieren uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam van een actuele monoloog. Deze vijfentwintig ik-verhalen worden geschreven door bekende auteurs en ingesproken door Rotterdammers van divers pluimage. Het Natuurhistorisch zoekt deze Rotterdammers actief op, door de stad in te trekken met een mobiele opnamestudio, waarin bewoners een monoloog naar keuze kunnen inspreken. Elk dier ‘vertelt’ een prikkelend verhaal over een actueel maatschappelijk thema zoals migratie, mindfulness of genderidentiteit.

Dieren die iets te vertellen hebben
Het gaat om dieren die iets te vertellen hebben: in wiens habitat deze thema’s ook spelen en wiens gedrag of aanpak ons lering en inspiratie bieden. Immers, veel van wat wij als menselijke eigenschappen of gedrag beschouwen, is ook dieren niet vreemd − denk aan migratie, homoseksualiteit of gendertransitie. De dieren, monologen én hun Rotterdamse vertellers worden medio 2022 gepresenteerd in een innovatieve tentoonstelling in Het Natuurhistorisch. De expositie toont hoe onze maatschappelijke uitdagingen bij dieren onbevooroordeeld gewoon of juist geen issue zijn en maakt de Rotterdammers (vertellers) die het gezicht vormen bij deze uitdagingen, zichtbaar.

Foto’s: Aad Hoogendoorn

Initiatief en samenwerking
Het beest in ons is een initiatief van Johan Idema in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Het beest in ons wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Letterenfonds, VSBfonds, Elise Mathilde Fonds, de Gemeente Rotterdam, de G. Ph. Verhagen-Stichting, Erasmusstichting, Van der Mandele Stichting, Stichting Orlanda Goban, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en de Vrienden van Het Natuurhistorisch.