Project

Het Parade Museum

Wat een museum een festival kan bieden

Nederland heeft er ‘s zomers een nieuw museum bij. Theaterfestival de Parade, Het Nederlands Fotomuseum, Museum Speelklok en Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam organiseren dan het Parade Museum. Dit museum reist in een eigen paviljoen met de Parade mee langs Nederlandse steden. Johan Idema ontwikkelde het concept en is betrokken bij de realisatie.

Het Parade Museum opent zomer 2016. In het festivalmuseum zijn geen normale tentoonstellingen te zien. Het museum zal juist op nieuwe manieren objecten tonen en verhalen vertellen, passend bij het karakter van de Parade. “Het Parade Museum laat drie jaar op rij zien wat een museum op een festival te bieden heeft. Geen objecten in vitrines of aan de muur, we gaan het museum opnieuw uitvinden, speciaal voor de Parade”, aldus Johan Idema.

Het museum krijgt een eigen museumpaviljoen. Deze wordt speciaal hiervoor ontworpen door Firma Brandwacht, in samenwerking met een jonge architect. Het Fotomuseum, Museum Speelklok en Het Natuurhistorisch verzorgen elk een zomer de invulling van het museum. Het Parade Museum doet vier steden aan, respectievelijk Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Het museum is elk jaar in totaal bijna twee maanden open, ook ’s middags, zodat ook kinderen en ouders het kunnen bezoeken.