Publicatie

How to be a Better Tourist

Tips for a truly rewarding vacation

Wat doe je, als je vakanties steeds meer op elkaar gaan lijken? Of als toerist zijn opeens niet meer zo onschuldig blijkt als het ooit was? Deze week verschijnt bij BIS Publishers How to be a Better Tourist van Johan Idema. Het boek (Engelstalig) is een creatief pleidooi voor een andersoortige vakantiebesteding in tijden van massatoerisme, gentrification en Airbnb. How to be a Better Tourist is de opvolger van de bestseller How to Visit an Art Museum, dat wereldwijd in zeven talen verscheen.

How to be a Better Tourist daagt de toerist uit om meer uit zijn vakantie te halen en die minder ten koste te laten gaan van de bestemming. “Het typische vakantiegedrag – bezoek zoveel mogelijk hoogtepunten in zo weinig mogelijk tijd – werkt vervlakking in de hand en gaat ten koste van datgene waar we juist voor komen”, aldus auteur Johan Idema. De auteur doet de lezer verrassende, soms radicale voorstellen hoe dit anders kan: oefen vakantie thuis, bezoek op reis supermarkten en woonwijken en laat geur een prominente rol spelen tijdens vakantie. Hiermee biedt het rijk geïllustreerde boek de vooruitstrevende toerist handreikingen voor een andere mindset en effectiever gedrag.

Discussie over massatoerisme
How to be a Better Tourist verschijnt op een moment dat de discussie over massatoerisme wereldwijd fors toeneemt. Veel populaire, met name Europese steden overwegen maatregelen om de stroom en het doen en laten van toeristen aan banden te leggen. Waar de discussie zich focust op het beleid van steden, richt dit boek zich op het gedrag van de toerist zelf. Dit maakt het boek tot een fris en actueel pleidooi om, in een tijdsgeest van selfies, vakantiestress en vliegtickets tegen dumpprijzen, ons eigen vakantiegedrag eens grondig te heroverwegen.

How to be a Better Tourist is de opvolger van Idema’s eerder verschenen titel en bestseller How to Visit an Art Museum. In dit boek nodigde Idema het museumpubliek uit om meer uit het museumbezoek te halen.

Bestel How to be a Better Tourist hier.

 

Artikelen en recensies:

  • Vakantie vieren als kunst  (Parool)
  • Vakantie is een opgave geworden (Trends)
  • Neem voorpret serieus (Vance)
  • Richtig Reisen, Mehr Erleben
     (Suddeutsche Zeitung)
  • Richtig Reisen, Mehr Erleben (Fair Unterwegs)