Publicatie

How to Visit an Art Museum

Tips for a truly rewarding visit

De enige manier om een schilderij te begrijpen, is naar een museum te gaan en er een te bekijken. Dat beweerde de Franse schilder Renoir. Maar eenmaal binnen, blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je als er alleen “Untitled, 1973” op het tekstbordje staat? Waar kijk je als een schilderij je onverbloemd uitzicht biedt op een reusachtige vrouwenschede? En hoe reageer je als de suppoost je net iets te nors aankijkt?Er valt dus een wereld te winnen. Ook voor gevorderden, want het gangbare museumgedrag – “Loop langzaam, maar blijf vooral lopen”, volgens schrijfster Gertrude Stein –  is zelden het meest lonend. In ‘How to Visit an Art Museum’ nodigt Johan Idema je uit om het kunstmuseum anders te bezoeken. Het boek verschijnt op 22 september 2014 bij BIS Publishers.

Of je nu voor het eerst een museum bezoekt of een frequente bezoeker bent, ‘How to Visit an Art Museum’ toont je de zin en onzin van de museumetiquette. Het typische museumgedrag – loop langzaam, maar blijf doorlopen – is zelden het meest lonend. Dit boek nodig je daarom uit het museum naar jouw hand te zetten.

Ontdek wat je kunt opsteken van suppoosten. Leer de vuistregel om goede van slechte kunst te onderscheiden. Ontdek hoe juist kinderen je de wereld achter een kunstwerk laten ontdekken. ‘How to Visit an Art Museum’ is inspirerend en verrassend om te lezen en laat zien hoe je met een beetje lef en creativiteit veel meer uit je museumbezoek kunt halen. Het boek staat vol met bruikbare tips en inspirerende illustraties, maar kent ook een serieuze ondertoon. Zomaar ronddwalen door een kunstmuseum kan altijd. Maar werkelijk geraakt worden, dat is een kunst.

 

samplepage 1samplepage 3samplepage 5