Project

Luisterroute Fries Museum

De audiotour opnieuw uitgevonden

Het Fries Museum lanceert als eerste Nederlandse museum een luisterroute. Cabaretier Jan Jaap van der Wal neemt de bezoekers mee voor een non-stop geluidswandeling aan de hand van anekdotes, interviews en muziek. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept en realiseerde de luisterroute, samen met Ferry Piekart en Chris Bajema.

Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker tegenkomt: de architectuur en de topstukken van het museum, maar ook verborgen verhalen en een blik achter de schermen. Interviews met museummedewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen onlosmakelijk onderdeel van de vertelling. De bezoeker krijgt zo het gevoel door een film te lopen. Met de luisterroute vindt het Fries Museum de audiotour opnieuw uit. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Jan Jaap van der Wal, zelf geboren en getogen in Leeuwarden, geeft in de luisterroute zijn persoonlijke impressie van Friesland, de Friezen én het Fries Museum zelf. Ook andere betrokkenen bij het museum doen in de luisterroute hun verhaal. Architect Hubert-Jan Henket verklapt hoe hij de architect van het museum werd. Kunstenaar Claudy Jongstra vertelt over haar immense tapijt in de hal. Directeur Saskia Bak doet haar persoonlijke fascinatie voor de illustere paalworm uit de doeken. Zelfs de buurman van het Fries Museum komt in de luisterroute aan bod.

(foto: Jouk Oosterhof)