Project

Kunsthal lanceert luisterroute

De audiotour opnieuw uitgevonden

Op 7 maart lanceert de Kunsthal Rotterdam een luisterroute met cabaretier Mike Boddé. De luisterroute, een initiatief van Johan Idema, is een innovatieve audiotour, waarmee bezoekers een non-stop geluidswandeling maken van een uur door de Kunsthal. Met verhalen, interviews en muziek leidt Mike Boddé de bezoekers door het hele gebouw en deels zelfs erbuiten. Hierbij komen de historie en architectuur van de Kunsthal, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien, allemaal aan bod. De luisterroute is vanaf 7 maart verkrijgbaar aan de kassa van de Kunsthal of als app te downloaden via de App Store of Google Play.

Wat is een luisterroute?
Met de luisterroute vindt de Kunsthal de traditionele museum audiotour opnieuw uit. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers,  historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Waar gaat de luisterroute over?
Cabaretier Mike Boddé geeft in de luisterroute zijn persoonlijke en verrassende impressie van de Kunsthal. Hij vertelt onder meer over de historie en architectuur van de Kunsthal, de ‘verboden’ parketvloeren, het bezoek van Brad Pitt, de ‘man op het dak’, zijn ontmoeting met directeur Emily Ansenk en natuurlijk over de meest legendarische tentoonstellingen die de Kunsthal ooit organiseerde. Ook andere betrokkenen doen in de Luisterroute hun verhaal, zoals ex-directeur Wim van Krimpen over zijn “heftige discussies met architect Rem Koolhaas” en de broers Ron en Theo Barneveld, al meer dan tien jaar tentoonstellingsbouwers bij de Kunsthal over “toen de dijken doorbraken”.

Ook luisterroutes in andere musea
In 2013 lanceerde het Fries Museum als eerste museum in Nederland een luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal. De bezoekers van het Fries Museum hebben deze luisterroute zeer positief ontvangen: uit onderzoek blijkt dat bezoekers die een luisterroute doen het museum hoger waarderen. Ook het Van Abbemuseum heeft inmiddels een luisterroute met theatermaker Lucas de Man en museum Beelden aan Zee met presentatrice Isolde Hallensleben. 

“Met de luisterroute maken musea een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door financieel garant te staan.

(foto: Jouk Oosterhof)