Project

Luisterroute Van Abbemuseum

De audiotour opnieuw uitgevonden

Het Van Abbemuseum lanceert als tweede museum in Nederland een luisterroute. Kunstenaar en theatermaker Lucas de Man neemt de bezoekers mee voor een non-stop geluidswandeling aan de hand van anekdotes, interviews en muziek. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept en realiseerde de luisterroute, samen met Ferry Piekart en Chris Bajema.

De eeuwige strijd tegen zilvervisjes, het liggend naakt van Henri van Abbe, een ontmoeting met directeur Charles Esche en een kunstwerk in de lift. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker tegenkomt: de architectuur en de topstukken van het museum, maar ook verborgen verhalen en een blik achter de schermen. Interviews met museummedewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen onlosmakelijk onderdeel van de vertelling. De bezoeker krijgt zo het gevoel door een film te lopen.

Met de luisterroute vindt het Van Abbemuseum de audiotour opnieuw uit. In een uur laat de innovatieve audiotour je het museum kennen als een goede vriend. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute geschikt voor een breed publiek.

Kunstenaar en theatermaker Lucas de Man geeft in de luisterroute zijn persoonlijke impressie van het Van Abbemuseum. “Het Van Abbe is een beetje rebels. Misschien zelfs wel een vervelende puber,” aldus De Man. Ook andere betrokkenen bij het museum doen in de luisterroute hun verhaal. Depotmedewerker Aurora Loerakker vertelt waarom ze zo panisch is voor zilvervisjes en curator Diana Franssen vertelt over controversiële kunstwerken. Directeur Charles Essche vertelt waarom hij de architectuur van het museum persoonlijk heeft laten aanpassen. Ook kunstenaar John Körmeling, wiens kortste overdekte brug ter wereld het Van Abbemuseum in zijn collectie heeft, geeft in de luisterroute acte de presence.

(foto: Jouk Oosterhof)

 

Lees over de eerste luisterroute bij het Fries Museum