Luisterroutes Nederlandse kunstmusea

Spraakmakers

De museum audiotour opnieuw uitgevonden


Een luisterroute is een innovatieve audiotour, waarmee bezoekers een non-stop (!) geluidswandeling maken van een uur door een Nederlands kunstmuseum. Met verhalen, interviews en muziek leidt een verteller de bezoekers door het hele gebouw en deels zelfs erbuiten. Hierbij komen de historie en architectuur van het museum, de mensen achter de schermen en de verborgen verhalen die bezoekers normaal niet zien, allemaal aan bod.

Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek. Met de luisterroute maken musea een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal.

Luisterroutes in verschillende musea
Verschillende musea hebben luisterroutes aangeboden aan hun bezoekers, waaronder het Fries Museum (met cabaretier Jan Jaap van der Wal als verteller), het Van Abbemuseum (verteller: theatermaker Lucas de Man), museum Beelden aan Zee (verteller: presentatrice Isolde Hallensleben), de Kunsthal Rotterdam (verteller: cabaretier Mike Bodde) en de Oude Kerk (verteller: actrice Halina Reijn). 

Initiatief en samenwerking
De luisterroutes zijn een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met de Oude Kerk Amsterdam, het Fries Museum, Kunsthal Rotterdam, Museum Beelden aan Zee en het Van Abbemuseum. De luisterroutes zijn mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Mondriaan Fonds.