Project

Het Dudok Kwartet: meer impact

Met Haydn het publiek dieper raken

Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Het stelt zichzelf als missie om muziek te maken die ‘ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt’. De afgelopen jaren is het kwartet zich steeds bewuster geworden dat hoe goed het ook musiceert, ook andere zaken meebepalen of de muziek het publiek ‘bereikt’. Onderzoek bevestigt dat: de impact van muziek blijkt ook sterk af te hangen van de duiding van de muziek en de persoonlijke verhalen die het publiek tijdens het concert meekrijgt. Op basis hiervan ontwikkelt het Dudok Quartet een aantal inhoudelijke ‘interventies’ die de impact van muziek vergroten. Deze interventies biedt het kwartet in seizoen 19/20 aan tijdens ‘Haydn – OPUS 20’, concerten waarmee kwartet het dit seizoen alle zes strijkkwartetten opus 20 van Joseph Haydn op diverse podia uitvoert.

De drie interventies behelzen het volgende:

  1. Een audioverhaal van door elkaar heen gemonteerde stemmen, af te spelen aan het begin van concerten, die het kwartet en haar leden inhoudelijk introduceert aan het publiek. Beluister deze hier.
  2. Elk concert vertelt een van de kwartetleden een persoonlijk verhaal over de betekenis van Haydn, wat zijn kwartetten met ons (het kwartet doen) doen en hoe het kwartet samen naar beelden en verhalen in zijn muziek zoekt.
  3. Een verhalende ‘gebruiksaanwijzing’, die bezoekers na het concert meekrijgen en die het belang duidt van Haydn in het dagelijks leven. Dit essay, geschreven door Anna Enquist, relateert Haydn en zijn zes opus 20 kwartetten aan de wereld van nu, waarin bezoekers zich na het concert weer onderdompelen. Lees dit essay hier.

Met de bovenstaande drie interventies wil het Dudok Quartet, in aanvulling op uiteraard de muziek, het publiek dieper raken. De interventies zijn gebaseerd op onderzoek naar de impact van kunstbezoek. Met publieksonderzoek heeft het kwartet gemeten of de interventies ook daadwerkelijk de impact van de concerten en muziek vergroot. Lees hier verder over de resultaten.

Het project ‘Meer impact’ en de interventies zijn ontwikkeld in samenwerking met Johan Idema en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21.

‘Op zoek naar impact’ – lees hier een artikel van het Dudok Quartet over het project