Project

De Grote Kunstshow groeit door

Shows in Leiden, Haarlem en Den Haag

Na drie succesvolle edities van De Grote Kunstshow hebben zes musea en theaters besloten ook De Grote Kunstshow te organiseren. In het seizoen 2016-2017 vinden maar liefst drie (verschillende) Grote Kunstshows in Den Haag, Haarlem en Leiden.

Voor het eerst met museale kunst
Na de laatste editie in februari 2016 hebben zes musea en theaters besloten De Grote Kunstshow een vervolg te geven. Het betreft het Gemeentemuseum Den Haag, in samenwerking met de Koninklijke Schouwburg; Museum De Lakenhal in samenwerking met de Leidse Schouwburg en het Frans Hals Museum|De Hallen in samenwerking met de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Zij organiseren elk De Grote Kunstshow op 3 september 2016 (Den Haag), 18 december 2016 (Haarlem) en voorjaar 2017 (Leiden). In deze drie verschillende Grote Kunstshows worden voor het eerst kunstwerken uit museumcollecties gepresenteerd. De Grote Kunstshow in Haarlem wordt bovendien een speciale kersteditie, met kunstwerken die aansluiten bij deze tijd van het jaar.

De Vlaamse presentatrice en improvisatieactrice Katrijn van Bouwel presenteert De Grote Kunstshow in Den Haag, Haarlem en Leiden. Zij gaat met het publiek in gesprek, prikkelt hen met vragen en onverwachte gedachten en maakt er tegelijkertijd een lichtvoetig, doch serieus geheel van.

Wat is De Grote Kunstshow?
De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst op een theatrale manier tot leven. Het klassieke museummodel wordt omgedraaid, museumbezoekers wandelen niet door zalen, maar krijgen als theatertoeschouwer comfortabel in hun stoel kunst voorgeschoteld. De Grote Kunstshow voert tien kunstwerken ten tonele, die met voordrachten, interviews, monologen en muziek van een nieuwe ervaring worden voorzien.“Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant, na de eerste editie in 2013 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarna volgden Grote Kunstshows in 2014 en 2016. In 2016 vond ook voor het eerst De Kleine Kunstshow plaats, een speciale versie van De Grote Kunstshow voor Kleine Mensen (kinderen en jongeren).

Initiatiefnemers
De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. De Grote Kunstshow in Den Haag, Leiden en Haarlem wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds (alle steden) en het VSBfonds (Den Haag en Haarlem).

Bekijk fotoreportages van De Grote Kunstshow in Haarlem en Den Haag hier.

Lees meer over De Grote Kunstshow 2016 hier.

Beluister een interview met museumdirecteur Ann Demeester over De Grote Kunstshow hier.