Project

Museum Minutes

Hoe we beter naar kunst kunnen kijken

Kunnen we kunst op andere manieren presenteren? Anders dan waar musea doorgaans voor kiezen: serene, witte zalen waar bezoekers staand kijken naar kunstwerken en tekstbordjes met spaarzame, kunsthistorische teksten? Dat was de vraag die in Museum Minutes centraal stond. Museum Minutes is een tentoonstelling die bezoekers verleidt om langer en beter naar kunst te kijken. De tentoonstelling vond plaats in de Kunsthal Rotterdam, in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Johan Idema ontwikkelde en coördineerde Museum Minutes.

Museum Minutes is een tentoonstelling met een missie. Het wil als showcase fungeren hoe musea hun bezoekers kunst beter kunnen laten begrijpen en beleven. Nu bewonderen museumbezoekers een kunstwerk gemiddeld slechts 9 seconden. Voor Museum Minutes ontwikkelden vier creatieve en gezaghebbende communicatie experts een spraakmakende tentoonstelling. Hierin werden kunstwerken zo gepresenteerd dat bezoekers deze intensiever konden beleven. De tentoonstelling vond plaats in de Kunsthal Rotterdam (najaar 2012) en werd afgerond met een symposium en een publicatie.

Andere tentoontellingsformats zijn nodig om meer bezoekers betekenisvoller kunst te laten ervaren. En om een nieuw publiek überhaupt voor kunst(musea) te interesseren. Dit is een van de conclusies van Museum Minutes. Een loopband voor een kunstwerk plaatsen – een ingreep die Museum Minutes zijn gezicht gaf – is niet waar het om draait. Wat telt is dat Museum Minutes talloze ideeën voor vernieuwing aanreikt en hiermee musea tot verandering uitnodigt.