Project

Wolfgang – ontdek wat je hoort

App vertelt waar de muziek over gaat

Wolfgang is de naam van een smartphone applicatie. Bezoek je een klassiek concert, dan vertelt Wolfgang je wat je hoort, als een vorm ondertiteling bij de muziek. Johan Idema initieerde Wolfgang en realiseerde deze in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ en ontwerpbureau Fabrique.

Stel je eens voor…
Stel je eens voor dat iemand je tijdens een concert influistert waar de muziek eigenlijk over gaat. Waarom de strijkers zo lyrisch zingen of de pauken zo dreigend roffelen. Dat is precies wat Wolfgang, een nieuwe app voor je smartphone, doet. Terwijl de musici spelen, biedt Wolfgang uitleg en verhaal. Hij vertelt wat je – precies op dat moment – in de muziek hoort. Als een inspirerende en bekwame gids laat Wolfgang je de muziek begrijpen en beleven als nooit tevoren.

 

.

Hoe werkt Wolfgang?
Download de app op je eigen smartphone en start Wolfgang voor aanvang van het concert. Geniet van het concert, terwijl Wolfgang je over de muziek vertelt. Af en toe een blik op je smartphone is voldoende, want Wolfgang voedt je met bondige, goed getimede zinnen. Je hebt alle tijd om rond te kijken en van de muziek te genieten. Wolfgang is getest op dat het anderen niet afleidt.

Waarom Wolfgang?
Wolfgang is een innovatieve toepassing van mobiele technologie in de concertzaal. Het doel is om de concertbeleving te verrijken door uitleg en verhaal te bieden. Zo kan Wolfgang de toegankelijkheid van klassieke muziek en de betrokkenheid van het publiek vergroten.

Wolfgang is een showcase: het laat zien hoe technologie van deze tijd kan worden ingezet om het traditionele cultuurbezoek te vernieuwen. Met Wolfgang willen de initiatiefnemers ook de discussie stimuleren over de etiquette in de concertzaal en de toekomst van levende klassieke muziek.

Initiatiefnemers
Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ en ontwerpbureau Fabrique. De Doelen, TivoliVredenburg, het Holland Festival en het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn vanaf het eerste uur betrokken. Wolfgang is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en het VSBfonds.

www.wolfgangapp.nl

 

 

Lekker underdressed naar de opera (NRC)

Klassieke muziek saai? (nrc.nl)

Muziekuitleg terwijl u luistert (FD)

Wolfgang zit in de zaal (MacFan)

App brengt wereld van klassieke muziek dichterbij (Stichting DOEN)

Lees hier het persbericht.

Bezoek de website van Wolfgang

Leer hier over de lancering op 26 mei