De Grote Kunstshow
Het theater voor één dag een museum
De Grote Kunstshow brengt kunst op theatrale manier voor het voetlicht. Tijdens een anderhalf uur durende show wandelt publiek niet langs kunstwerken, maar krijg het ze één voor één voorgeschoteld op een theaterpodium. In theatrale scenes die verrassen, vermaken en tot denken aanzetten, en waarin de kunstwerken zich voor het publiek ontvouwen. Zo zet De Grote Kunstshow het klassieke museummodel op zijn kop: publiek kijkt, ervaart en doorgrondt kunst op andere manier en met meerdere zintuigen.
Het draait om de kunstwerken
De Grote Kunstshow gebruikt alles wat het theater te bieden heeft: acteurs, licht, muziek, drama, verstilling, gesprek en monoloog – om zo de kunstwerken te dramatiseren, nuanceren en toe te lichten. De Kunstshow biedt een beleving die voor velen leerzamer, verhalender en gezelliger is dan een museumbezoek. Veel Kunstshowbezoekers geven aan de kunstwerken zo diepgaander te begrijpen en intensiever te ervaren. Het draait bij De Grote Kunstshow altijd om (het kijken naar) de kunstwerken en de wereld die erachter schuilgaat.
Een geliefd en succesvol format
’Fris, aantrekkelijk en vernieuwend’, kopte de Volkskrant bij de eerste editie in de Stadsschouwburg Amsterdam (2013). Wat bedoeld was als eenmalige vernieuwingsstunt, groeide uit tot een geliefd en succesvol format. De eerste drie edities van de Grote Kunstshow werden georganiseerd met de Rabobank Kunstcollectie en met de KRC Collectie. Deze edities vonden plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam en de Rotterdamse Schouwburg. Daarna vonden diverse andere edities van de Kunstshow plaats in theaters in Nederland. Lees hier meer over latere edities.
Initiatief en samenwerking
De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. Rabobank Nederland en Rabobank Amsterdam maken De Grote Kunstshow mogelijk. Lees meer over De Grote Kunstshow op www.kunstshow.nl
Een lesje kunst
(interview Parool)
Theater schudt stil museumwereldje op
(artikel Volkskrant)